Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο – Βόλος

17 Μαρτίου – 18 Απριλίου 2012

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» παρουσιάζει από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων των τελευταίων 30 ετών στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στο Βόλο από την 17η Μαρτίου μέχρι την 18η Απριλίου 2012. Με την έκθεση αυτή επιχειρείται η εκκίνηση του πολιτιστικού προγράμματος μιας «καλλιτεχνικής άνοιξης» που προετοιμάζεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα των περισσότερων από τους ζωγράφους της Συλλογής, που την απαρτίζουν, όπως Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Αλέκου Λεβίδη και Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσας Βλαχάκη, Στέφανου Δασκαλάκη, Θεόφιλου Κατσιπάνου, Κωνσταντίνου Κερεστετζή, Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Τάσου Μισούρα, Νίκου Μόσχου, Ξενοφώντα Μπήτσικα, Εμμανουήλ Μπιτσάκη, Χρήστου Μποκόρου, Αχιλλέα Παπακώστα, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Βασίλη Παπανικολάου, Κώστα Παπανικολάου, Γιώργου Ρόρρη, Εδουάρδου Σακαγιάν, Άννας Μαρίας Τσακάλη και Μαρίας Φιλοπούλου, με σκοπό να σχεδιάσει κατά κάποιο τρόπο το περίγραμμα της Συλλογής και ταυτόχρονα να υπογραμμίσει κάποιους ιδιαίτερα σημαντικούς, ήδη γνωστούς, σταθμούς της, αναφέρει η επιμελήτρια Ειρήνη Οράτη.

«…Σε μια συγκυρία που τη χαρακτηρίζει η έλλειψη προσανατολισμού και πνευματικότητας, η έκθεση με αυτή την ποικιλία των έργων προσφέρεται για μια ανάταση, για θετικό προβληματισμό και για διαφυγή μέσα από την πολυσήμαντη ουσία και ομορφιά των ζωγραφικών έργων. Στην περίπτωση αυτή η δημιουργία  των καλλιτεχνών αλλά και ο ρόλος του συλλέκτη, που, όπως ο ίδιος ανέφερε,  “Oφείλουμε να προσφέρουμε όταν η πολιτεία αδυνατεί” αποκτά βαρυσήμαντο νόημα», σημειώνει η Χρύσα Δραντάκη Προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Kατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου που ανήκει στο Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ξεπερνά τα 700 έργα. Περιλαμβάνει κυρίως έργα σύγχρονων παραστατικών ζωγράφων. Μέρος της Συλλογής έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη (2002 & 2009), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας (Πύλη Αμμοχώστου 2003), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2003), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Βενετία 2011), ενώ μεμονωμένα έργα έχουν δανειστεί σε αναδρομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο 
πεζόδρομος Μεταμορφώσεως 3, Βόλος
τηλ: 24210-31701 | email:dekiriko@kodv.gr
Διάρκεια έκθεσης: 17/03-18/04/2012
Εγκαίνια: Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 13:00
Τρίτη-Παρασκευή 10:00-13:00 και 18:00-21:00
Σάββατο 10:00-13:00