Share thisTwit about thisShare thisShare thisShare this

Χώρος Τέχνης του Ιδρύματος  «Η άλλη… Αρκαδία»
Χρήστος Μποκόρος – Χρόνης Μπότσογλου
“illuminated shadows”
Ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

11-22 Μαΐου 2011

Το  Ίδρυμα «Η άλλη… Αρκαδία» εγκαινιάζει την Τρίτη 10 Μαΐου την έκθεση ζωγραφικής των Χρήστου Μποκόρου και Χρόνη Μπότσογλου υπό τον τίτλο “illuminated shadows” («φωτισμένες σκιές») με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Tα συνολικά 20 έργα των δύο σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων που θα παρουσιαστούν στο Χώρο Τέχνης του Ιδρύματος εν συνεχεία θα ταξιδέψουν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και συγκεκριμένα στον ιστορικό χώρο της Sala del Capitolo, όπου ακόμη και σήμερα συνεδριάζει η ελληνική κοινότητα της Βενετίας.

Πρόσωπα αγαπημένα και αναμνήσεις από τον Κάτω Κόσμο που επέστρεψαν στον ζωγραφικό κόσμο του Χρόνη Μπότσογλου (μέρος της εμβληματικής σύνθεσής του «Νέκυια»), και φλόγες, πρόσφορα και ζωγραφικά αποτυπώματα πάνω στο ξύλο – αντικείμενα και σύμβολα που συνθέτουν την ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα του Χρήστου Μποκόρου – θα επιχειρήσουν να δώσουν μια γεύση της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής σε μια διόλου τυχαία στιγμή: την περίοδο που το προφίλ της Ελλάδας έχει πληγεί βαριά διεθνώς από την οικονομική κρίση, αλλά και την εποχή που όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο μεγαλύτερο παγκοσμίως εικαστικό γεγονός, την Μπιενάλε της Βενετίας.

«Οι ζωγραφικές του Χρήστου Μποκόρου και του Χρόνη Μπότσογλου είναι συγγενείς ως προς την πνευματική καταγωγή, και την μαρτυρία που προσφέρουν, παρότι οι ζωγράφοι ακολουθούν διαφορετικές πορείες», δίνει το στίγμα της έκθεσης “illuminated shadows” ο κριτικός τέχνης Νίκος Ξυδάκης.

«Mαρτυρούν την επιβίωση μιας ζωγραφικής παράδοσης στη Μεσόγειο, που δεν αναπαράγει την κτιστή πραγματικότητα, αλλά περισσότερο αναπαριστά την αθέατη φύση των πραγμάτων, την κρυμμένη ουσία. Στα ζωγραφικά έργα που συνθέτουν την, εκ πρώτης όψεως αυθαίρετη, συνύπαρξη των δύο σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, διασώζεται ποικιλοτρόπως και με σίγουρο χέρι το σωζόμενο πνεύμα της αρχαιοελληνικής ζωγραφικής, οι υλικές μαρτυρίες της ζωγραφικής της ύστερης αρχαιότητας, η μεγάλη παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής και η θεωρητική της θεμελίωση κατά την εικονομαχία», συνεχίζει ο Νίκος Ξυδάκης.

Η έκθεση “illuminated shadows” ευελπιστεί να λειτουργήσει παράλληλα με την επίσημη συμμετοχή της Διοχάντης στο ελληνικό περίπτερο των Giardini και να επιτρέψει στο διεθνές κοινό να διαπιστώσει πως η Ελλάδα είναι παρούσα στο παγκόσμιο εικαστικό γίγνεσθαι.

Αποτελεί δε, την δεύτερη παρουσίαση της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου εκτός Ελλάδας μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης το Νοέμβριο του 2010.

Tην έκθεση στη Βενετία συνοδεύει κατάλογος 112 σελίδων στα αγγλικά με κείμενα που υπογράφουν Έλληνες και Ιταλοί συγγραφείς όπως η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου, ο καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Εφορίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νίκος Καραπιδάκης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα, ο αρχισυντάκτης της «Καθημερινής» και κριτικός τέχνης Νίκος Ξυδάκης, ο ιστορικός τέχνης Τζουλιάνο Σεραφίνι, ο κριτικός τέχνης Ίταλο Τομασόνι και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος. Περιλαμβάνει επίσης μια συζήτηση μεταξύ των δύο καλλιτεχνών σχετικά με τη συγκεκριμένη έκθεση.

Η Συλλογή Φέλιου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ξεπερνά τα 650 έργα. Περιλαμβάνει κυρίως έργα σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων. Μερικοί από τους καλλιτέχνες της συλλογής Ι. Μόραλης, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Μποκόρος, Γ. Ρόρρης, Τ. Μαντζαβίνος, Ε. Σακαγιάν, Στ. Δασκαλάκης, Κ. Παπανικολάου, Α. Παπακώστας, Β. Παπανικολάου, Ε. Μπιτσάκης.

Μέρος της Συλλογής έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη (2002 & 2009), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας (Πύλη Αμμοχώστου 2003), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (Θεσσαλονίκη 2003), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), ενώ μεμονωμένα έργα έχουν δανειστεί σε αναδρομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Χώρος Τέχνης του Ιδρύματος  «Η άλλη… Αρκαδία»
Φωκίωνος Νέγρη 16, Κυψέλη / τηλ  2108824681
Ώρες λειτουργίας: Τρι-Παρ 16.00-20.00, Σαβ-Κυρ 12.00-18.00
Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείστε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη της Συλλογής Φέλιου, Φανιώ Μιχαλοπούλου στο 6947078344 και στο (info@felioscollection.gr).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι:
http://www.istitutoellenico.org, https://www.felioscollection.gr