Share thisTwit about thisShare thisShare thisShare this

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» στηρίζει έμπρακτα το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως δανείζοντας έργα του Εμμανουήλ Μπιτσάκη και του Μανώλη Αναστασάκου για την έκθεση «ΠΛΟΕΣ XVIII Salus Patriae».

Δελτίο Τύπου

Ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» που παρουσιάζεται τα καλοκαίρια στο Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, συνεχίζει να λειτουργεί με επιτυχία και ανανεωτική διάθεση, διανύοντας εφέτος την 18η του χρονιά.

Η ομαδική έκθεση που εφέτος παρουσιάζεται, φέρει τον υπότιτλο «Salus Patriae». Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και «εγκαταστάσεων». Εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιουλίου με διάρκεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

«Salus Patriae» σημαίνει «υγεία» , αλλά και «σωτηρία» της πατρίδας. Πρόκειται για μια κοινή επιθυμία όλων μας, να σωθεί ή να αποκατασταθεί ο τόπος μας από την κρίση που τον μαστίζει, σε οικονομικό, θεσμικό, ιδεολογικό, ηθικό και πολιτιστικό επίπεδο, την στιγμή κατά την οποία οι έννοιες καθώς πλέον βιώνονται, εμφανίζονται τραυματισμένες, εξαλλοιωμένες, αδιεξοδικές και αμφισβητούμενες, προσανατολίζοντάς μας προς μια καθολικότερη αναθεώρηση.

Οι καλλιτέχνες που εφέτος επελέγησαν, λόγω των συναφών προβληματισμών που περιλαμβάνουν τα έργα τους, ανταποκρίνονται στο θέμα «Salus Patriae» ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ένα προς ένα τα συγκεκριμένα έργα, ανάλογα με την θέση που αυτά εκθεσιακά παρουσιάζονται, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και με τους θεατές, προτείνοντας καίρια διερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας «πατρίδας» αξιών, την οποία ο καθένας μας υποστασιώνει με τις πράξεις, τις συμπεριφορές, τις νοοτροπίες, την αισθητική, τις ευθύνες και τις αποφάσεις που αναλαμβάνει, στην καθημερινή του ζωή. Μια ζωή δυσχερειών, αδιεξόδων, αμηχανίας, ρητορείας και πλάνης, οδυνηρών επιπλέον αντισταθμισμάτων αλλά και ακατάβλητης ελπίδας, για την προσπάθεια υπέρβασης από την κρίση.

Ορισμένα από τα εικαστικά έργα της «Salus Patriae» αντιμετωπίζουν το θέμα με ανατρεπτικότητα, με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό, με σπαρακτικότητα, με αναθεωρητική διάθεση, με κριτικό πνεύμα, με αλληγορικό επίσης και ποιητικό τρόπο. Άλλα πάλι έργα υποβάλουν την αίσθηση του πόνου, την πίκρα της ματαίωσης και της ελεγειακής οδύνης, συνδυασμένης ωστόσο με την εσωτερική δύναμη, την ελεγχόμενη οργή, τις πνευματικές αντιστάσεις και την τόλμη της διεκδίκησης για μια αποκατάσταση αρχών, σε νέες βάσεις. Βάσεις, που προσβλέπουν σε ένα καινούριο ξεκίνημα, χωρίς ωστόσο εγγυήσεις, αλλά και χωρίς χρεωκοπημένες ουτοπίες.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι αλφαβητικά, οι: Μανώλης Αναστασάκος, Δημήτρης Αναστασίου, Μιχάλης Κουντούρης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Θόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιλτιάδης Πεταλάς, Αχιλλέας Πιστώνης, Δημήτρης Ρόκος, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σίσκος, Αντώνης Σμυρνιός, Δημήτρης Τάταρης, Κώστας Τσιρώνης, Νίκος Χουλιαράς.

Έκτακτη συμμετοχή: Δημήτρης Κρέτσης

Επιμέλεια έκθεσης και Καταλόγου: Αθηνά Σχινά, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης

Για την έκθεση, για το σκεπτικό της και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012, στις 11πμ. στο Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως, στην Άνδρο.

Εγκαίνια έκθεσης : Σάββατο 28/07/2012 στις 8μμ.
    Διάρκεια έκθεση : 28/07/2012 έως 30/09/2012
Ώρες λειτουργίας : 10:00-13:30 & 18:30-21:30