Διάρκεια
02.11.2010 - 12.12.2010
Χώρος
Σισμανόγλειο Μέγαρο
Διεύθυνση

İstiklal Cad. No 60
34433 Κωνσταντινούπολη
Galatasaray-Beyoğlu, Τουρκία

Διοργάνωση

Ίδρυμα "Η άλλη Αρκαδία"


Υπό την αιγίδα του
Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Μπορνόβας

Παραγωγή
Ίδρυμα "Η άλλη Αρκαδία"

Συντονισμός Έκθεσης
Αντώνης Κιούκας


Το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί θεματικές, με επίκαιρο περιεχόμενο, καθώς και περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν άνω των 25.000 επισκεπτών ετησίως. Ευρίσκεται στο γεωγραφικό και εμπορικό κέντρο της Πόλης, στην πλέον πολυσύχναστη İstiklal caddesi (την παλαιά Grande Rue de Pera) και, την τελευταία διετία, λειτουργεί και ως σχολείο ελληνικής γλώσσας με 400 περίπου, σήμερα, μαθητές.

Μέσα από τα έργα της έκθεσης σκιαγραφείται μια εικόνα της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής. Παρουσιάζονται έργα έξι σημαντικών ζωγράφων, με στόχο να αναδειχτεί η εικόνα της παραστατικής ζωγραφικής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Ένα μεγάλο μέρος των έργων της έκθεσης αυτής, εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 2009. Η εισαγωγή στο χώρο της έκθεσης γίνεται με πίνακες του Γιάννη Μόραλη και του Χρόνη Μπότσογλου. Ο Μόραλης – πέρα απ’ όλα τα λαμπερά της προσωπικότητας και της ζωγραφικής του – ξανασχεδίασε την ανθρώπινη μορφή με λιτή γεωμετρικότητα και ο Μπότσογλου σε όλο το έργο του επιδιώκει το έντονα φορτισμένο συναίσθημα του να αποτυπώνεται καθαρά σε όλα τα επίπεδα της δημιουργίας, της στάσης και της δράσης του. Τα έργα του Γιάννη Μόραλη που βρίσκονται στη Συλλογή Φέλιου, είναι πίνακες της περιόδου 1994-2004, καθώς και διάφορα σχέδια από σπουδαστικές προσπάθειες και έγχρωμα προσχέδια για μεγάλες συνθέσεις. Οι πίνακες του Μόραλη φανερώνουν πνευματικό έργο και δημιουργία, λειτουργώντας σαν μαγνήτες και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε για την έκθεση το έργο Ερωτικό του 2002. Η μνημειακή ενότητα έργων Μια προσωπική Νέκυια του Χρόνη Μπότσογλου (1993-2000) αποτελεί μια προσωπική ολοκληρωμένη ποιητική ματιά στη Μνήμη και στον Τόπο και το έργο Μια προσωπική Νέκυια Νο15. που εκτίθεται, ανήκει στον κύκλο αυτών των έργων .

Τα έργα των έξι καλλιτεχνών που αποτελούν τον βασικό κορμό της έκθεσης, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και ιχνηλατούν με αρκετή σαφήνεια τις διαφορετικές αλλά και ταυτόχρονα συγγενείς πορείες τους. Σκοπός της έκθεσης είναι κυρίως να αποκαλύψει αυτές τις μεταξύ τους σχέσεις: την κοινή αντιμετώπιση του κόσμου, τη δύναμη του βλέμματος, την πάλη με το υλικό, τη συνέπεια στη θεματολογία, ακόμα και μέσα από οπτικές που αλλάζουν με το χρόνο, και πάνω από όλα, το σεβασμό στη ζωγραφική.