Διάρκεια
07.11.2003 - 07.12.2003
Χώρος
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Διεύθυνση

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διοργάνωση

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΛΗ' Δημήτρια


Χορηγοί ΜΜΣΤ: ΔΕΘ-Helexpo, Γ΄Κ.Π.Σ. / Ε.Π. "Πολιτισμός"
Χορηγοί έκθεσης: Ασφάλειες Νταλιάνη-Lloyd's, Ξενοδοχείο Βεργίνα, Boutaris Fifth Generation
Χορηγός επικοινωνίας: εφημερίδα Μακεδονία


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στα πλαίσια των λη” Δημητρίων την έκθεση Μια προσωπική Νέκυια, ένα εικαστικό δοκίμιο για τη μνήμη του Χρόνη Μπότσογλου. Τα έργα που παρουσιάζονται, 26 μεγάλοι ζωγραφικοί πίνακες, δημιουργήθηκαν στη διάρκεια επτά ετών, από το 1993 έως το 2000. Οι 25 είναι ζωγραφισμένοι σε χαρτί επικολλημένο σε μουσαμά, με λαδοπαστέλ, ξηρά παστέλ, σκόνες αγιογραφίες και ακουαρέλα και ο ένας είναι ελαιογραφία σε μουσαμά.

Ο τίτλος παραπέμπει στην ενδέκατη ραψωδία της ομηρικής Οδύσσειας, όπου ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη και συνομιλεί με τις σκιές των πεθαμένων, γι” αυτό και είναι φορτισμένος με το βάρος του έπους. Ο αρχέτυπος ομηρικός μύθος, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, γίνεται οικεία στον καλλιτέχνη, δανείζονται όμως κι ένα μυθολογικό προσωπείο.

Τα έργα, ένα είδος πολύπτυχου, τοποθετημένα σε συγκεκριμένη σειρά και διατεταγμένα σε σχήμα κλειστού κύκλου, ανακαλούν την ατμόσφαιρα μιας τελετής, όπως είναι η Νέκυια: οι ζωντανοί προσκαλούν τους νεκρούς να βγουν από τα βάθη του Άδη, για να τους συμβουλεύσουν για τα μελλούμενα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα έργα του Χρόνη Μπότσογλου: ο καλλιτέχνης δε ζητάει συμβουλές, αλλά καλεί τους νεκρούς του σε μια συνάντηση, όπου η μνήμη παίζει καταλυτικό ρόλο. Το πώς θυμάται κάποια πρόσωπα που δεν υπάρχουν σήμερα και παίξανε σημαντικό ρόλο στη ζωή του γίνεται το θέμα του. Οι προσωπικές μνήμες συναντούν τις κοινωνικές , όπως είναι αυτές των μύθων και τα ερωτήματα για τη μνήμη, τη συγκρότησή της και τη λειτουργία των πλεγμάτων της, βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία των εικαστικών συνθέσεων. Όπως σημειώνει και ο ίδιος καλλιτέχνης, «φιλοδοξεί το έργο αυτό να είναι ένα εικαστικό δοκίμιο πάνω στη μνήμη».

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τις 18/12/2002 έως τις 19/01/2003. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή Λάρυς και Σωτήρη Φέλιου.

Ο έγχρωμος κατάλογος που κυκλοφορεί περιλαμβάνει κείμενα των Ά. Δεληβοριά, Δ. Ν. Μαρωνίτη, Μ.-Ε. Χριστοφόγλου, Χ.Γ. Λάζου.