Ημερομηνία
16.10.2013
Ώρα
19:00 - 20:00
Χώρος
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης - Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου
Διεύθυνση

Κων/νου Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών
23100 Σπάρτη
T: 27310 81822, 27310 81557

Διοργάνωση

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης
Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου


Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 8.00-15.00
Τετάρτη: 10.00-15.00 & 18.00-21.00
Τρίτη: κλειστά


Ο Στέφανος Δασκαλάκης συνομιλεί με το κοινό, με αφορμή την έκθεση «Η γενιά του ’80 – Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου», στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης

Φθορά από τη μοίρα της γης, φθορά από τη μοίρα των ανθρώπων
Γιώργος Σεφέρης

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ. στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, υποδεχόμαστε τον Στέφανο Δασκαλάκη, ζωγράφο, έργα του οποίου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Η γενιά του ’80 – Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου».

Ο Γιάννης Τσαρούχης ξεχωρίζει τον Στέφανο Δασκαλάκη από την πρώτη του κιόλας έκθεση: «Νομίζω ότι είσαι σε ένα δρόμο καλό, γιατί προσπαθείς να δεις και εργάζεσαι για να αποδώσεις ό,τι βλέπεις σεβόμενος τους κανόνες της Ζωγραφικής τέχνης, που υπάρχουν από πολλούς αιώνες και ελπίζω να εξακολουθήσουν να υπάρχουν για το καλό του ανθρώπου».

Αυτό τον δρόμο, τον «καλό» ακολουθεί ο Στέφανος Δασκαλάκης από την πρώτη του έκθεση, το 1982, έως σήμερα δημιουργώντας επίμονα και επίπονα, μετά από εξονυχιστική παρατήρηση, ενδελεχή μελέτη και χρονοβόρα εργασία.

Νεκρές φύσεις και ανθρώπινο σώμα αποτελούν τις θεματικές του επιλογές, για να αποδειχθεί, ωστόσο, ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το «πώς», ο τρόπος της διαπραγμάτευσης του θέματος, η ζωγραφική αξία, και όχι το ίδιο το θέμα.

Παραστατική ζωγραφική, νεκρή φύση, «ασάρωτα σπίτια», ανθρώπινο σώμα -γυναικείο κυρίως-, η ύλη της ζωγραφικής («το υλικό κάνει κατά μέγα μέρος την τέχνη» διατείνεται ο Γιώργος Σεφέρης), το υπό συνεχή διαμόρφωση έργο, η «δημιουργική παρανάγνωση» είναι θέματα που θα συζητηθούν με τον ζωγράφο.

Ο διάλογος των προς συζήτηση θεμάτων παραμένει ανοιχτός και επαφίεται στο φιλότεχνο και ανήσυχο λακωνικό κοινό.