Ημερομηνία
17.10.2013
Ώρα
10:00 - 11:30
Χώρος
Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου - Παράρτημα Ναυπλίου
Διεύθυνση

Σιδηράς Μεραρχίας 23
21100 Ναύπλιο
Τ: 2752021915
F: 2752021935

Διοργάνωση

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου - Παράρτημα Ναυπλίου


Ώρες λειτουργίες του Μουσείου:
Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00-15.00 & 17.00-20.00 Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-15.00
Τρίτη: κλειστά
Δευτέρα: είσοδος ελεύθερη


Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, η Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου-Παράρτημα Ναυπλίου υποδέχτηκε τον Στέφανο Δασκαλάκη – ζωγράφο, έργα του οποίου περιλαμβάνονται στην έκθεση «ΣΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου».

Ο Στέφανος Δασκαλάκης συνομίλησε με τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου του Νέου Σχολείου, στo πλαίσιo του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης, συνοδευόμενα από τους καθηγητές τους, Βασιλική Σαγκιώτη και Γιάννη Ρισβά.

Οι μαθητές του Νέου Σχολείου με εύστοχες ερωτήσεις προσέγγισαν το έργο του Στέφανου Δασκαλάκη, αποδεικνύοντας με έμπρακτο τρόπο πως η τέχνη προσφέρει έναν τεράστιο πλούτο ερεθισμάτων, τα οποία ενεργοποιούν την σκέψη των νέων ανθρώπων.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί τη θεματική επιλογή στους πίνακες Στέφανου Δασκαλάκη, που εκτίθενται στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Ολόσωμες γυναικείες προσωπογραφίες, μεγάλες καθιστές ρεαλιστικές προσωπογραφίες εύσωμων γυναικών. Η πληθωρικότητα της ζωγραφικής και της αισθαντικότητας των έργων του, δεν αφήνει περιθώρια για άλλους προβληματισμούς. Το έργο του κατακτά αμέσως τον θεατή. Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ό,τι ζωγραφίζει γίνεται από το φυσικό, γιατί η φύση λόγω της δύναμης που έχει, μπορεί να τον αποδιοργανώσει και να τον προκαλέσει. Το έργο που προκύπτει μετά από αυτήν την πρόκληση, είναι μια άσκηση κατά κάποιον τρόπο ταπείνωσης του ίδιου απέναντι στην πραγματικότητα. Από την στιγμή αυτή της πρόκλησης, και αν ο ίδιος μπορεί να αποδεχτεί την πραγματικότητα, που εκπροσωπεί το μοντέλο, θα ξεκινήσει η διαδικασία της ζωγραφικής» .

Σε ερώτηση των μαθητών τι τίτλο θα έδινε στην ζωγραφική τέχνη, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένας τρόπος του να υπάρχεις». Και παρότι εκπρόσωπος της παραστατικής ζωγραφικής, δεν διαχωρίζει την αφαίρεση από την παραστατικότητα, υποδεικνύοντας ένα τμήμα του φόντου του έργου Ναταλία, το οποίο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα αυτόνομο έργο αφηρημένης σύνθεσης. Ωστόσο γι’ αυτόν η αξία ενός έργου ζωγραφικής είναι το σύνολο, η χειρονομία, οι πάστες, τα χρώματα, ο τρόπος που δένουν οι όγκοι μεταξύ τους, οι ιδιότητες του φωτός και του χρώματος πάνω στην όψη των πραγμάτων.

Ανάλογες συζητήσεις θα ακολουθήσουν και με άλλους καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα περιοδική έκθεση του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως η τέχνη πρέπει να διδάσκεται σαν εφαρμοσμένη γνώση και δεξιότητα, διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντες των νέων και πως η επαφή των παιδιών με τους καλλιτέχνες συμβάλει σημαντικά στον ίδιο τον γνωστικό ρόλο της εκπαίδευσης.