Ημερομηνία
23.03.2016
Ώρα
20:00 - 21:00
Χώρος
Φωκίωνος Νέγρη 16
Διεύθυνση

Φωκίωνος Νέγρη 16
11257 Αθήνα

Διοργάνωση

Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»


είσοδος ελεύθερη


Την Τετάρτη 23 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της έκθεσης μουσική βραδιά. Επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα των έργων του Γιώργου Ρόρρη, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα θα παρουσιάσουν έργα των συνθετών Claudio Monteverdi, Henry Purcell, Domenico Scarlatti, Giulio Caccini, κ.ά.

Το κοινό παρακαλείται να προσέλθει μέχρι τις 8.15μ.μ., καθώς η πόρτα θα κλείσει για την έναρξη της συναυλίας και δεν θα είναι δυνατή η είσοδος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Γιώργος Ρόρρης: Η κρυμμένη εικόνα που διοργανώνει το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» στη Φωκίωνος Νέγρη 16 (3 Φεβρουαρίου – 27 Μαρτίου 2016).

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

markellosΣπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (σχολή Βινιανέλλι Αθηνών) από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους S. Romeo και O. Baumont, στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με τους K. Gilbert και S. Rampe και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην φούγκα και το τσέμπαλο στο Conservatoire της Γενεύης (Prix de virtuosité avec Distinction) με την Ch. Jaccottet της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής.

Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις όπως G. Fr. Haendel: Arianna in Creta, Giulio Cesare και Alessandro Severo για την γερμανική εταιρία MDG και Gluck: Il Trionfo di Clelia. Handel: Alessandro, Hasse: Siroe για την DECCA (διευθ. Γ. Πέτρου).

Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων μπαρόκ μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra με το οποίο το 2009 παρουσίασε σε δική του έκδοση από τα χειρόγραφα την πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας «Ολυμπιάδα» του Antonio Caldara (ΜΜΑ). Στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει διευθύνει σε σκηνοθετημένη μορφή ανέβασε την «Στέψη της Ποππάιας» του Monteverdi (2011) και τον «Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή» του Stradella. Έχει διευθύνει την Venice Baroque Orchestra σε έναν διπλό δίσκο με θέμα την «Ολυμπιάδα» του Metastasio (Naïve) που απέσπασε την διεθνή διάκριση Choc Musique. Ως μαέστρος έχει συμπράξει με την Καμεράτα, την ΚΟΑ και την ΚΟΘ.

Στις ηχογραφήσεις του με τους Latinitas Nostra περιλαμβάνεται ο δίσκος “Lamento” με την Ιταλίδα μεσόφωνο Romina Basso (Naïve) που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο, και ο δίσκος “Dilettanti” με τον ισπανό κοντρατενόρο Xavier Sabata (Aparte) που πρόσφατα βραβεύθηκε με το βραβείο melomano de oro.

Ως παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος επιμελήθηκε και παρουσίασε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Παλίμψηστο».

Διδάσκει μπαρόκ μουσική σε σεμινάρια στο ωδείο Φ. Νάκας, στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης καθώς και στα θερινά σεμινάρια του Μουσικού Χωριού (Αγ. Λαυρέντης Πηλίου).

Θεοδώρα Μπάκα

Θεοδώρα Μπάκα / Theodora BakaΗ μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου (Γερμανία).

Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και με λυρικά θέατρα της Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, ερμηνεύοντας κυρίως ρόλους από το λυρικό ρεπερτόριο της εποχής του μπαρόκ και τον Μότσαρτ.

Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες διεθνείς μουσικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο τραγουδώντας Παλαιά μουσική, Lied, έργα σύγχρονων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλά από τα μεγάλα ελληνικά ορχηστρικά σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Δήμου Θεσ/νίκης κ.α.) καθώς και με ορχήστρες εκτός Ελλάδας όπως μεταξύ άλλων: Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής).

Συνεργάζεται συχνά με τα ελληνικά σχήματα Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), καθώς και με άλλα από τον διεθνή χώρο όπως Atalante (Erin Headley) και United Continuo Service.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες (Γ.Κουρουπός, Γ.Ζερβός, Σ.Γυφτάκης, Ε.Μαρκουλάκη, Μ.Γρηγορίου, Τ.Ρωσόπουλος, Ηλ. Ανδριόπουλος, Κ.Βήτα) καθώς και τους Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του τρίο-σχήματος ΕΡΑΤΩ.

Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις έργων των Χαίντελ και Ντομ.Σκαρλάττι υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου αλλά και του Alan Curtis καθώς και σε ηχογραφήσεις ελληνικών λυρικών έργων όπως: Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει! (Ν. Κυπουργού) και Ορφέας (Β. Κατσούλη). Η δισκογραφία της περιλαμβάνει ακόμα: έργα για φωνή και κιθάρα από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, μουσική της εποχής του Μεσαίωνα με το σύνολο Ex silentio (καλλιτεχνική διεύ/νση: Δ. Κούντουρας), Θρήνους ιταλών συνθετών του 17ου αιώνα, παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και Το ημερολόγιο μιας γυναίκας (Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω).