Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών το 1995 με καθηγητές τον Χρόνη Μπότσογλου και τον Δημήτρη Μυταρά. Το 1993 με υποτροφία πήγε στο Παρίσι στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts όπου έμαθε την τέχνη του φρέσκο.

Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τα έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Εναέριες πτήσεις

Οι ακροβάτες πετούν
στον αέρα της τέχνης
μέσα στο τσίρκο των χρωμάτων.
Η ακροβασία είναι για τη ζωγραφική
ένα είδος ελευθερίας.
Ο πόθος να ξεφεύγεις από το σύνηθες συμβάν.
Τα συμβάντα είναι αναπάντεχα,
μας ανησυχούν και μας ωθούν σε εναέριες πτήσεις.
Χρώματα σκοτεινά προσμένουν τους σαλτιμπάγκους
στη λάμψη της νύχτας.
Όλα συμβαίνουν χωρίς δίχτυ.
Ο κίνδυνος είναι πάντα μπροστά μας,
είτε ζωγραφίζουμε είτε όχι.

Αλέκος Φασιανός


 

Γεννήθηκα με την τέχνη μέσα μου και είμαι ευγνώμων για αυτό. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να μένω σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, να γνωρίζω τους ανθρώπους και να εμπνέομαι από τις τέχνες, τις παραδόσεις και την ιστορία τους. Όμως όσο και να γυρνάω στον κόσμο, τα τοπία της Ελλάδας, οι ρίζες μου, είναι αυτά που με εμπνέουν περισσότερο. Την ουσία της τέχνης (μου), μου τη δίδαξαν ο Αλέκος Φασιανός, η Βάνα Ξένου, αλλά και η ίδια η ζωή, ο έρωτας, η φύση, η μουσική. Προσπαθώ οι πίνακές μου να έχουν ζωή, να είναι παράθυρα. Αγαπώ ότι κινείται. Τη θάλασσα, τα πουλιά, τον άνεμο μέσα στα φύλλα της δάφνης, το φευγαλέο σ’ ένα ψίθυρο, σε ένα κοίταγμα… Κυνηγάω μόνο την ιδέα.

Ιόλη Ξιφαρά