Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ενεργή συμμετοχή της στα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια και συνεχίστηκε όταν εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα όπου δραστηριοποιήθηκε ως εκλεγμένο στέλεχος στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Παρακολούθησε σεμινάρια για τα ΜΜΕ στο Birkbeck University of London. Εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η ενασχόληση με την φωτογραφία ξεκίνησε ως χόμπυ. Στην συνέχεια έκανε μαθήματα στο «Φωτογραφικό Κύκλο» του Πλάτωνα Ριβέλλη και στο International Centre of Photography της Νέας Υόρκης.

Ξεκίνησε με μαυρόασπρες φωτογραφίες που απεικόνιζαν κομμάτια της ελληνικής πραγματικότητας και συνοδεύονταν από κείμενα που συμπλήρωναν την εικόνα με ιστορικά και αφηγηματικά στοιχεία.

Από το φιλμ πέρασε στην ψηφιακή έγχρωμη και μαυρόασπρη φωτογραφία με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την θολερότητα της εικόνας και την επικέντρωση στον άνθρωπο.

...Η Πόπη Τσουκάτου έχει καταφέρει να υπερβεί τους περιορισμούς του φωτογραφικού φακού ώστε να αποδώσει στο έργο της την εικόνα του χρόνου που κυλά. Βλέπει αντικείμενα σε κίνηση και αιχμαλωτίζει την ουσία αυτής της κίνησης. Τα θέματά της αποπνέουν την αίσθηση μιας επείγουσας ανάγκης – της ανάγκης να βρεθεί κανείς κάπου, να κάνει κάτι. Να μην σταθεί πάντως ακίνητος. Οι εικόνες της επιβεβαιώνουν το γεγονός πως η ζωή δεν είναι κάτι στατικό...

Οι φωτογραφίες της αποκαλύπτουν την κίνηση και τον ρυθμό της ζωής, τις φευγαλέες λεπτομέρειες, τα μυστήρια που ξεδιπλώνονται σε τόπους καθημερινούς και τυχαίες στιγμές. Οι ανεπαίσθητες χειρονομίες, οι λαθραίες ματιές, το σκοτάδι που δείχνει όσα δεν δείχνει το φως, είναι σύμβολα που επαναλαμβάνονται στις φωτογραφίες της και μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε σ’ αυτές τον ίδιο τον εαυτό μας, να τον δούμε σ’ εκείνες τις στιγμές του προσωπικού βίου που δεν φυλάγεται και δεν επαγρυπνεί…

Steve Anchell