Ο ζωγράφος Ανδρέας Κατσιμάρδος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από εξήντα ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Ανδρέας Κατσιμάρδος ξεκινά να αποκαλύπτει μέσα από μια τελετουργική διαδικασία τα «αντικείμενα» που απεικονίζει, ως λόγους αναφοράς της παρουσίας του ανθρώπου στη ζωή, της μνήμης του (που αποτυπώνεται στο πέρασμά του), των σχέσεων που στην καθημερινότητα του αναπτύσσει ως ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αλλά και ως παραλειπόμενα δυνατοτήτων του «εφικτού» ή των πιθανοτήτων που γεννά η φαντασία. Η εράσμια λακωνικότητα με την οποία παριστάνει τα αντικείμενα ως ετεροπροσωπείες του εαυτού, υποβάλλουν στον θεατή μια διάθεση στοχασμού γύρω από τις έννοιες καθεαυτής της ζωής, των συσχετισμών και των υπερβάσεων της σε χώρο και χρόνο. Τα καθημερινά πράγματα των συναναστροφών μετατρέπονται σε πράξεις γραφής μιας εικαστικής κατάθεσης, που την καθορίζουν περισσότερο τα αινίγματά της, από όσα προφανή «δηλώνουν» τα σύστοιχα της αντικείμενα.

Αθηνά Σχινά
Κριτικός και Ιστορικός ΤέχνηςΠρέπει να παραδεχτούμε ότι οι κλασικές νύξεις δεν υπάρχουν πουθενά χωρίς κάποιο διφορούμενο. Ο Ανδρέας Κατσιμάρδος κατασκευάζει αινίγματα, παίζοντας με τα «σύμβολα» του αρχαίου κόσμου αντλώντας δύναμη και μαγεία μέσα από την ίδια του την πηγή. Όλη η νοσταλγία του άπειρου μας φανερώνεται πίσω από τη γεωμετρική ακρίβεια του χώρου που διαπραγματεύεται. Αισθανόμαστε τις πιο αξέχαστες συγκινήσεις όταν ορισμένες πλευρές του κόσμου, που αγνοούμε την ύπαρξη τους, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μυστήρια που ήταν πάντα δίπλα μας.

Σταυρούλα Μαυρογένη
Ιστορικός Τέχνης